Politična zloraba zabavno-kulinarične oddaje TVS

Združenje novinarjev in publicistov protestira proti zlorabi javne, ne zasebne televizije v nedeljski popoldanski oddaji Ugani, kdo pride na večerjo. Za razvedrilne oddaje se nasploh že tako ne spodobi, da gostijo takšne ali drugačne politike, če pa se temu »izzivu« že ne morejo upreti, potem pričakujemo od ustvarjalcev oddaje in gostujočih, da se bodo obnašali v skladu s formatom takšne oddaje. Voditeljica oddaje Anja Tomažin je povsem neprofesionalno predsednico LDS Katarino Kresal ves čas skoraj pol ure dolgega pogovora celo tikala. Očitno so se tega ekscesa zavedli celo na TVS in pri objavi precej skrajšanega pogovora na MMC tikanje spremenili v vikanje.

ZNP ocenjuje, da so ustvarjalci oddaje – odgovorni urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan, urednik oddaje Bojan Kranjc in ne nazadnje najbolj odgovoren za TVS programske vsebine Janez Lombergar – prekoračili vsa etična in profesionalna merila lastne hiše, saj so sicer neoriginalni format zabavne oddaje (original je BBC-jev in si ga je RTV SLO nespodobno »sposodila«) spremenili v prvovrstno politikantsko tržnico, na kateri so nam ponujali bivšo političarko Katarino Kresal. Oddaja je bila poskus prvovrstnega marketinga političarke, ki je zaradi korupcijske afere »zgradba« NPU morala odstopiti in ki je bila v času svojega policijskega ministrovanja akter številnih aferaških zgodb. Ustvarjalci oddaje so pripravili scenarij, ki je očitni poskus polne rehabilitacije Katarine Kresal, kar v nobenem primeru ni naloga javne, davkoplačevalske televizije, ampak drugih (javnih) institucij in Kresalove same, če ima za kaj takšnega dovolj argumentov.

TV Slovenija je s tem zlorabila javni televizijski čas in prostor za nekaj najbolj neetičnega in neprofesionalnega, kar v dolgih desetletjih javne televizije v tako obskurni podobi nismo videli. Če seveda odštejemo tudi zlorabo javnega radijskega prostora z oddajo Labirinti sveta, kjer je Matej Šurc s primerjavo Janeza Janše s Hitlerjem storil tako velik profesionalni padec, da bi se mu moral direktor Radia Slovenija Miha Lampreht vsaj za nekaj časa zahvaliti za sodelovanje.

Ne v tem in tudi ne v primeru zlorabe razvedrilne oddaje s Katarino Kresal v glavni vlogi odgovorni na RTV niso ustrezno ukrepali, še bolje – sploh niso ukrepali. Generalni programski direktor Marko Filli očitno dovoljuje uvajanje nekih povsem novih standardov neprofesionalnega in neetičnega dela na RTV SLO, čeprav bi se v primeru oddaje Ugani, kdo pride na večerjo? moral zahvaliti za sodelovanje tistim, ki so to zlorabo načrtovali in uprizorili. Na vse to se ne oglaša niti prva dama etike in standardov na RTV oziroma varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Miša Molk, ki se drugače zelo pogosto javno oglaša ob minornih programskih problemih.

Vse to nas v ZNP prepričuje, da javna radiotelevizija - ne samo finančno-poslovno in po ratingih, ampak tudi programsko - že dolgo pod mandatom sedanje trojke Filli-Lombergar-Lampreht plove v najbolj zavržene oblike politikantstva, programskih zlorab in v profesionalno ne-dostojanstvo.

Za ZNP

Igor Kršinar