Bo Zoran Janković kazensko preganjal novinarje tudi kot predsednik vlade?

Združenje novinarjev in publicistov opozarja na zastraševanje novinarjev, ki kritizirajo delo Zorana Jankovića, ki ga predsednik države predlaga za mandatarja nove vlade. Zoper novinarja Dela Boruta Tavčarja je tožilstvo že vložilo obtožnico, odgovornega urednika Reporterja Silvestra Šurlo pa so zaslišali policisti. Kazenski pregon zoper njiju je predlagal Zoran Janković kot ljubljanski župan, ki je zahteval kazenski pregon tudi zoper karikaturista Mikija Mustra in namestnika odgovornega urednika Financ Uroša Urbasa, kar pa je tožilstvo zavrnilo. Novinar Financ Jaka Elikan je celo doživel grožnje s smrtjo, ki mu jih je izrekel županov sin Jure Janković, pri čemer je Zoran Janković branil sina in novinarju očital, da ga provocira.

Še zlasti je zaskrbljujoča njegova izjava pred volitvami, da gre na volitve zato, da njegova sinova ne bosta več ožigosana, po volitvah pa je izjavil, da v Sloveniji ne bo več afer. V primeru izvolitve Zorana Jankovića za predsednika vlade bomo v težavah vsi novinarji, ki si bomo drznili kritizirati njegovo delo. Z ustavo zajamčena svoboda javnega izražanja stališč bo še bolj ogrožena. Združenje novinarjev in publicistov je že večkrat predlagalo vladi in državnemu zboru, da ustrezno spremenita kazenski zakonik, da kazenski pregon novinarjev zaradi kritike predstavnikov oblasti ne bo več mogoč, vendar nas je pravosodno ministrstvo zavrnilo.

Če bo Zoran Janković tudi kot predsednik vlade nadaljeval s kazenskimi pregoni novinarjev in jih kakorkoli skušal zastraševati ter posegati v njihovo delo, bomo o tem obvestili mednarodno javnost.

Upravni svet

Igor Kršinar, predsednik združenja
Ljubljana, 6. 1. 2012
P.S. Izjavo objavljamo z zamudo, ker je bila naša spletna stran nekaj časa nedosegljiva zaradi hekerskega napada. Uničenje spletne strani smo prijavili policiji. Ni znano, ali je bilo kaznivo dejanje storjeno iz pobalinstva ali gre morda celo za politična ozadja.