Združenje novinarjev in publicistov
ZNP zaskrbljeno zaradi napovedi čistk na RTVS

Združenje novinarjev in publicistov je zaskrbljeno nad politično gonjo proti nekaterim novinarjem na nacionalni RTV, ki se utegne razplamteti zlasti, če se bodo uresničile napovedi čistk nad novinarji, ki niso po volji vladajoče koalicije. Na takšne namere je ob izstopu iz poslanske skupine največje vladne stranke opozoril tudi poslanec Andrej Magajna, ob tem pa navedel, da se vladajoči politiki pogovarjajo o novinarjih , ki naj bi jih po sprejetju novega zakona odstranili. Gre za novinarje, ki so za oblastnike moteči bodisi zaradi kritičnih pogledov na aktualno dogajanje bodisi zato, ker razkrivajo pretekla hudodelstva (povojne zločine). Takšne izjave potrjujejo, da osnovni namen novega zakona ni večanje novinarske avtonomije, kot zatrjujejo predlagatelji, ampak prav nasprotno, še večja podreditev javnega zavoda vladajoči politični opciji.

Združenje je že večkrat opozorilo, da predlagani zakon o RTVS ni primerljiv s podobnimi evropskimi zakoni, ni bil usklajen niti z novinarskimi organizacijami niti s strokovno skupino, ki je bila posebej imenovana za oblikovanje tega zakona, prav tako ni bil dosežen niti minimalni konsenz z opozicijo. Referendum, ki je ustavno zagotovljena demokratična pravica, je zato izhod v sili.

Največje pomisleke ima združenje glede nove pravno organizacijske oblike; gre za nevaren politični eksperiment z zaposlenimi in gledalci, ki plačujejo RTV prispevek. Poleg tega zakon predvideva možnost visokih nagrad bodočim članom uprave in nadzornega sveta RTV in razgalja, da bodo glavni motiv bodoče uprave, ki jo želi postaviti vladajoča politika, komercialni prihodki, ti pa se lahko povečajo le z nebrzdano komercializacijo programov. To je v popolnem nasprotju z evropskimi direktivami. ZNP ostro nasprotuje zakonski možnosti, da bi članom uprave in nadzornega sveta izplačevali visoke nagrade, medtem ko mnogi novinarji v tem zavodu težko preživijo z nizkimi honorarji. Hkrati je to nepošteno do vseh gledalcev in poslušalcev, ki morajo obvezno plačevati RTV prispevek . Tudi način izbire in imenovanja svetnikov RTV kaže na neposredno namero vladajoče politike, da si politično in kadrovsko- organizacijsko podredi zavod RTVS. Predlog žal niža obstoječe demokratične standarde zastopstva manjšin in civilne družbe v programskem svetu.

Združenje novinarjev in publicistov zato izraža upanje, da bodo volivci na referendumu zavrnili zakon o RTVS, ki ga je državni zbor sprejel 20. 10. 2010.

Objavljamo še povezavo do zakona o RTV Slovenija, ki ga je DZ sprejel 20. 10. 2010:

 

Združenje novinarjev in publicistov

Upravni svet

Igor Kršinar, predsednik združenja

 

Ljubljana, 9. novembra 2010

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.