Združenje novinarjev in publicistov
ZNP obsoja zlorabo medijskega sklada

Združenje novinarjev in publicistov obsoja politično zlorabo medijskega sklada, katerega osnovni namen bi moral biti sofinanciranje vsebin medijev in skrb za njihovo pluralnost. Ministrstvo za kulturo se je namreč odločilo za sofinanciranje brezplačnega časopisa Udarni list, ki ga ureja politik stranke Zares, iz katere prihaja tudi ministrica za kulturo Majda Širca, in katerega stalni kolumnist je poslanec te stranke Franci Kek. ZNP ugotavlja, da je omenjeni brezplačnik v pretežni meri glasilo za oglaševanje stranke Zares ter produktov in storitev, saj je direktor in lastnik izdajatelja mesečnika Udarni list d.o.o. Robert Judež hkrati lastnik reklamne agencije ter prijatelj Francija Keka. Gre za zlorabo medija v politične in oglaševalske namene.

Podoben primer zlorabe medijskega sklada v politične namene se je zgodil že lani, ko je ministrstvo za kulturo po pritožbi poslanca stranke Zares Franca Jurija sklenilo, da bo sofinanciralo projekt spletnega portala Primorska.info, katerega lastnika sta poslanec SD Luka Juri, sicer nečak prej omenjenega poslanca, in Sebastjan Kokl, predsednik koprske SD. Pozneje se je razkrilo, da sredstva iz sklada sploh niso bila uporabljena za projekt, za katerega so bila prijavljena. Šele na pritisk javnosti je ministrstvo za kulturo zahtevalo vrnitev sredstev od omenjenega portala funkcionarjev največje vladne stranke.

Po drugi strani ZNP ugotavlja, da je strokovna komisija ministrstva za kulturo pri razdeljevanju sredstev iz medijskega sklada prezrla medije, ki so najbolj kritični do vladajočih strank, zlasti do stranke, iz katere prihaja ministrica za kulturo Majda Širca. Ministrica Majda Širca in vlada Boruta Pahorja s tem ravnanjem sporočata domači in mednarodni javnosti, da svoboda tiska in kritika oblasti v Sloveniji nista zaželeni ter da je prejemanje državnih sredstev stvar klientelizma ljudi iz vladajočih strank. Takšna diskriminacijska politična kultura našo državo izloča iz družbe evropskih demokratičnih držav in jo uvršča med države z avtoritarnimi režimi.

 

Združenje novinarjev in publicistov

Upravni svet

Igor Kršinar, predsednik

Ljubljana, 26. avgusta 2010

 


 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.