ZNP medije poziva k uravnoteženemu poročanju pred parlamentarnimi volitvami

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ob začetku volilne kampanje vsem javnim medijem in medijem, ki so v lasti podjetij z večinskim državnim lastništvom, priporoča, da v času do volitev še posebno skrbnost posvetijo profesionalnemu, nepristranskemu in uravnoteženemu poročanju ter tako zagotovijo enakopravno tekmo vsem listam, ki se potegujejo za izvolitev v državni zbor. Obveza profesionalnega in poštenega poročanja v času volilne kampanje sicer velja tudi za vse ostale medije, a imajo mediji v lasti države in podjetij z večinskim državnim lastništvom pri tem še posebno odgovornost.

Mediji in novinarji se moramo zavedati, da je naše delo ključnega pomena za razvoj demokratične in pluralne družbe, kar je še posebej pomembno v času volitev, ko se volivci odločajo, kdo bo vodil državo v naslednjih letih. Takrat morajo zlasti novinarji javnih medijev in medijev v lasti podjetij z večinskim državnim lastništvom zagotoviti enakopravno  in uravnoteženo predstavitev vseh strank in list ter tako svojim bralcem in gledalcem omogočiti, da se seznanijo z vsemi spektri družbenih pogledov. Zato v ZNP vse omenjene medije pozivamo, naj v prihodnjem mesecu zagotovijo karseda objektivno in uravnoteženo poročanje, in to ne samo v običajnih predvolilnih predstavitvenih rubrikah, ampak pri celotnem dnevnoinformativnem programu.

Poziv velja Radioteleviziji Slovenija (RTVS)  in Slovenski tiskovni agenciji ter Siol in Planet TV, medijema, ki sta v lasti podjetij z večinskim državnim lastništvom.  Zlasti RTVS (tako radio kot televizija) po mnenju ZNP pogosto ni zgled za objektivno predstavljanje različnih stališč.

Upravni odbor ZNP, 4. maja 2018