Združenje novinarjev in publicistov
Protest zaradi neprofesionalnega poročanja RTVS o neprofesionalnega poročanja o koncertu Bore Djordjevića natisni
Spoštovani člani in članice Programskega sveta RTVS, varuhinja pravic gledalcev ter vodstvo RTVS,

Oglašamo se zaradi pristranskega in neprofesionalnega poročanja o koncertu Bore Djordjevića, ki je s skupino 18. novembra 2017 nastopil v dvorani Stožice v Ljubljani.  MMC RTVSLO je v poročanju, dne 20. 11. 2017 Boro Djordjevića poimenoval gospoda, dogajanje na koncertu pa pospremil s primerjavami: "lepo" in "ganljivo".
Bora Djordjević je namreč deklariran četniški vojvoda. Nehumano pa je njegov koncert opevati na dan, ko so četniki z jugoslovansko vojsko pred 26 leti vkorakali v porušen Vukovar z znano pesmijo: "Biće mesa, klaćemo Hrvate." Številni civilisti so bili zverinsko umorjeni ter odpeljani v koncentracijska taborišča. Izjave Djordjevića, da je ponosen na to, da je četnik, dokumentirane in preverljive. 

Dejstvo, da se je RTV zgolj omejila na prijazno poročanje o koncertu in povsem prikrila temno plat glasbenika, kaže na kršitev programskih načel RTV Slovenija, pa tudi občečloveških norm, saj gre za praktično sočasen napad JLA na Slovenijo in Hrvaško.

Poročanje RTVS ni v ustreznem kontekstu prikazalo celote, ampak povsem igonoriralo vsak kontekst. Spomnimo se, da je zaradi podobnih očitkov RTVS pripravila intervju s Thompsonom, kjer je pevec moral odgovoriti na vsa vprašanja, ki so se v javnosti pojavljala. Bora Djordjević nasilje nad Hrvati in Muslimani spodbuja tudi v pesmi "Čuti, čuti Usko, ubićute ja, znašali onu našu, stiže vojvoda.." Ali pa: "E, moj druže zagrebački, eto nas kod vas u pljački. Mi ćemo vas opljačkati, a vi ćete svi plakati...". 

Medtem, ko se je v primeru intervjuja s Thompsonom, zasedal Programski svet RTV, oglasili so se Aktiv novinarjev, generalni direktor RTV, varuhinja pravic gledalcev, pa je ob poveličevanju velikosrbske vojaške agresije s strani uradnega četniškega vojvode popolna tišina. 

Prilagamo nekaj povezav do šovinističnih in agresivnih izjav omenjenega vojvode.

V upanju, da bo vodstvo RTVS ostro ukrepalo proti kršenju programskih standardov, Vas pozdravljamo.

S spoštovanjem,

V Zagrebu in Ljubljani, 21. novembra 2017

Katja Kušec
predsednica HNiP (Hrvatski novinari i publicisti)

Tino Mamić
predsednik ZNP (Združenje novinarjev in publicistov
 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.