Združenje novinarjev in publicistov
ZNP, DNS in SNS v bran katalonski javni RTV natisni

Slovenske novinarske organizacije podpiramo avtonomno in neodvisno katalonsko javno RTV. Izražamo solidarnost s kolegi na katalonski javni televiziji TV3, javnem radiu in tiskovni agenciji, ki jim je španska vlada v soboto zagrozila z odvzemom samostojnosti. Zaposleni v omenjenih medijih so že napovedali, da ne bodo spoštovali vsiljenih navodil in vodstev, ki ne bodo imenovana po veljavnih postopkih in s podporo katalonskega parlamenta.

Opozarjamo, da javni mediji ne delujejo v imenu vlade, ampak v imenu javnosti. Prav zato je izrednega pomena, da se vodstvo in nadzornike imenuje po demokratičnih postopkih, ki ščitijo novinarje in medijske ustvarjalce pred političnimi pritiski. Politično obvladovanje javnih medijev je v svojem bistvu nedemokratično in nevarno za samo demokracijo. Napovedan grob poseg v neodvisnost javnih medijev bi pričakovali kvečjemu v kaki nedemokratični državi, ne pa od vlade članice Evropske unije. V primeru, da bo španska vlada politično prevzela katalonske javne medije, pričakujemo, da bo Evropska zveza novinarjev (EFJ) od Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Evropskega sveta, kakor tudi od Sveta Evrope, zahtevala, da ukrepajo proti Španiji. Svoboda tiska in javnega izražanja je namreč ena temeljnih človekovih pravic in osnov evropskega povezovanja.


Združenje novinarjev in publicistov

Društvo novinarjev Slovenije

Sindikat novinarjev Slovenije

24. oktober 2017

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.