Združenje novinarjev in publicistov
Interni posnetki intervjujev ne morejo biti predmet prodaje natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) nasprotuje prodaji avdio kasete s posnetkom intervjuja z nekdanjim finančnikom Elana Pavlom Kodrom, ki sta ga leta 1994 z njim opravila takratna novinarja Slovenca Vida Kocjan in Janez Markeš (poznejši Slivnikov sodelavec). Možnost prodaje posnetka je 6. februarja za Finance napovedal stečajni upravitelj Gregor Bele, ki vodi postopek stečaja zapuščine za pokojnim nekdanjim odgovornim urednikom Maga Danilom Slivnikom.

Gre za interni posnetek, ki ga je stečajni upravitelj našel v Slivnikovem sefu in je po pojasnilu Kocjanove za ZNP nastal zgolj kot pomoč pri pripravi intervjuja. Na njem so tudi deli, ki jih Koder ni avtoriziral in niso bili del objavljenega intervjuja. Kdo je sicer Slivniku dal posnetek, Kocjanovi kot soavtorici intervjuja ni znano.

Bolj kot za konkreten primer gre sicer tukaj za načelno vprašanje, ali so lahko tovrstni posnetki predmet prodaje na javnih dražbah. ZNP je mnenja, da ne morejo in ne smejo biti. Treba je spoštovati pravico intervjuvanca, da deli intervjuja, ki jih ni avtoriziral, ne pridejo v javnost. In če se takšen posnetek proda na dražbi, se praviloma zgodi ravno to. Zato ZNP k ukrepanju v takšnih primerih poziva tudi Varuha človekovih pravic. Informacijski pooblaščenec RS pa je že sporočil, da bi bila prodaja sporna z vidika zakona o varovanju osebnih podatkov.

Treba je spoštovati tudi avtorske pravice novinarjev. Če se ti niso odrekli svojim avtorskim pravicam ali jih prenesli drugam, potem je takšen posnetek njihova last in se nikakor ne more prodajati brez njihovega dovoljenja. Kot  je v konkretnem primeru ZNP pojasnila Kocjanova, dovoljenja za takšno prodajo ni dala, prav tako se ni odrekla avtorskim pravicam, je pa sodišče in stečajnega upravitelja preko odvetnika pozvala, naj se posnetek ne prodaja. ZNP zato pričakuje, da bosta sodišče in stečajni upravitelj spoštovala ta poziv.

 

Upravni odbor ZNP (12. 2. 2015)

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.