Združenje novinarjev in publicistov
ZNP ostro obsoja Zemljaričev napad na ekipo POP TV natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja fizični napad nekdanjega načelnika SDV Janeza Zemljariča na novinarsko ekipo POP TV, medtem ko ga je ta želela vprašati o udbovskih umorih in njegovi vpletenosti vanje. Napad je toliko bolj nedopusten zato, ker ima Zemljarič še danes veliko vlogo v slovenski politiki in gospodarstvu.

Podpiramo vse novinarje, ki raziskujejo to mračno obdobje slovenske zgodovine, ki je v dobrih dveh desetletjih parlamentarne demokracije še vedno nismo uspeli razčistiti.

Žal pri tem raziskovanju tudi člani ZNP doživljajo politične pritiske in druge grožnje, celo s smrtjo. Pred kratkim je denimo udeleženec proslave na Dražgošah v kamere napadel vse, ki razkrivajo zločine SDV (Udbe) in ob tem za Planet TV izjavil: »Zdaj bi morala biti, zdaj, zdaj, in bi jih že pospravila.« ZNP v zvezi s tem poziva policijo in državno tožilstvo, da nemudoma ukrepata in opravita pogovor z zagovornikom totalitarnega nasilja.

Prizadetemu kamermanu POP TV tudi predlagamo, da zoper Zemljariča poda kazenski pregon, od policije pa pričakujemo, da se bo ustrezno odzvala.

Upravni odbor ZNP (23. 1. 2014)

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.