Predstavnik KOKS omejuje svobodo izražanja natisni

Združenje novinarjev in publicistov protestira zaradi izjave uradnega predstavnika Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS) Igorja Koršiča, ki je v pogovoru za oddajo Odmevi na TVS rekel: »Demokracija in Reporter sta pravzaprav, težko je to imenovat novinarska izdelka, časopisa. Jaz bi rekel, da v normalnih demokracijah takih izdelkov ne bi smelo biti.« V isti oddaji je govoril o pritiskih na medije in omejevanju svobode govora, hkrati pa se je sam zavzel za omejevanje svobode tiska in ob tem vršil pritisk na dva medija.
Izjava predstavnika slovenskih kulturnikov je v nasprotju s standardi svobodne in demokratične družbe, v kateri je svoboda izražanja ustavna kategorija. Tako kot ima pravico do svojega mnenja Igor Koršič, imajo enako pravico do izražanja stališč tudi novinarji Demokracije in Reporterja. V ZNP zato zavračamo sovražni govor in skrajne politične izjave Igorja Koršiča. Opozarjamo, da je organizacija, katere predstavnik se javno zavzema za prepoved izhajanja nekaterih medijev, sama po sebi problem in pokazatelj slovenskega demokratičnega deficita, ne pa verodostojna opisovalka razmer doma in v tujini. Zlasti pa ne more predstavljati stališč, ki zadevajo svobodo javnega izražanja, saj se njeni predstavniki zavzemajo za njeno omejevanje.

Upravni svet

Ljubljana, 8.1.2012