Združenje novinarjev in publicistov
ZNP proti spodbujanju nasilja v medijih natisni

Združenje novinarjev in publicistov poziva novinarje, ki poročajo o protestnih shodih po Sloveniji, naj bodo pri svojem delu zelo pazljivi, da se njihovega poročanja ne bo razumelo kot spodbujanje ali odobravanje nasilja. Na komercialni televiziji Kanal A je voditeljica oddaje Svet med poročanjem o tako imenovani vseslovenski ljudski vstaji brez zadržkov omenila tudi transparent, na katerem je pisalo "Vsi politiki marš v Barbara rov", ne da bi pri tem kakorkoli problematizirala vsebino.

Glede na znan kontekst Barbara rova gre pri transparentu za poziv k poboju, kar je kaznivo dejanje po 297. členu Kazenskega zakonika RS (javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti) in je zanj zagrožena zaporna kazen do dveh oziroma do pet let zapora. Podobno je kaznivo dejanje tudi vsebina transparentov, na katerih so na istem protestnem shodu določeno skupino ljudi pošiljali v Argentino in na Goli otok. Policijo in tožilstvo zato pozivamo naj ukrepata v skladu z zakonom.

Sovražni govor je v nasprotju s terminom "mirni protesti", zato bi tudi novinarji morali poročati o verbalnem nasilju na plakatih kot skrajno zavržnih in nesprejemljivih dejanjih. Svoboda izražanja in avtonomija novinarstva ne smeta biti zlorabljeni za promoviranje sovražnega govora ter pozivov k nasilju.

Ob tem dodajamo, da se je voditeljica v isti oddaji še vprašala, ali je napočil čas, da se znebimo hlapčevskih okov ter aktualne proteste primerjala s kmečkimi upori proti takratni oblasti, ki so bili izrazito nasilni. Primerjati in ljudem sugerirati takšen surov obračun s sedanjimi demokratično izvoljenimi politiki je poziv k linču.

ZNP tudi obsoja verbalni in fizični obračun nad novinarjem tuje televizijske hiše, ki ga je med poročanjem o protestnem shodu napadla ena od protestnic. Ob tem ponavljamo svoj poziv organizatorjem množičnih protestov, naj poskrbijo za varnost novinarjev med opravljanjem njihovega dela, prav tako kot tudi vseh udeležencev.


Združenje novinarjev in publicistov

Upravni svet
Igor Kršinar, predsednik ZNP

 

Ljubljana, 27. 12. 2012


 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.