Ob svetovnem dnevu medijske svobode natisni

Združenje novinarjev in publicistov ob svetovnem dnevu medijske svobode opozarja, da slovenska zakonodaja ne zagotavlja z ustavo zajamčene svobode javnega izražanja v medijih. Zlasti je problematičen kazenski zakonik, ki omogoča državnemu tožilstvu kazenski pregon zoper novinarje, kadar državni ali lokalni funkcionarji njihovo kritiko razumejo kot osebno razžalitev. Tako državno tožilstvo kazensko preganja dva slovenska novinarja, in sicer novinarja Dela Boruta Tavčarja in odgovornega urednika Reporterja Silvestra Šurlo, ker naj bi v svojih komentarjih razžalila predsednika Pozitivne Slovenije in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Združenje zato vnovič poziva vlado in državni zbor, da ustrezno spremenita kazenski zakonik, da kazenski pregon novinarjev zaradi kritike predstavnikov oblasti ne bi bil več mogoč. Kadar se politiki in drugi državni funkcionarji zaradi novinarske kritike njihovega dela čutijo osebno razžaljene, naj novinarje tako kot vsi ostali državljani zasebno tožijo. Naš poziv v času prejšnje vlade je zavrnil takratni minister za pravosodje Aleš Zalar z obrazložitvijo, da je sedanja ureditev v kazenskem zakoniku primerna.

Igor Kršinar, predsednik združenja

Ljubljana, 3. maja 2012