Napovedi ZNP o političnih čistkah na MMC se uresničujejo natisni

Združenje novinarjev in publicistov zahteva, da se takoj prenehajo politične čistke nad nekaterimi novinarji na multimedijskem centru RTV Slovenija (MMC), da se preneha s protizakonitim statusnim preoblikovanjem MMC, novinarjem, ki so bili žrtve čistke pa vrne status pred protizakonitem posegom.
Vršilec dolžnosti vodje MMC Matej Žunkovič je v ponedeljek zvečer vodjem sekcij (uredništvom) na MMC po elektronski pošti poslal dopis v katerem jih je pooblastil za vodenje sekcij do imenovanja urednika uredništva. Pri tem pa je izpustil oziroma pooblastila ni podelil dvema od petih vodij sekcij.
Gre za vodjo notranjepolitične sekcije Aleša Žužka, sicer dobitnika prve Meškove novinarske nagrade, ki jo podeljuje ZNP in vodjo zunanjepolitične sekcije Tino Vovk. Oba sta nasprotovala protizakonitim statusnim spremembam na MMC, Žunkovič pa ju je s tem, ko jima ni dal pooblastila, tako rekoč čez noč razrešil.
Kmalu po takšnemu ravnanju Žunkoviča je novoimenovani vodja informativne sekcije (nove združene notranje in zunanjepolitične sekcije) Lan Dečman novinarjem MMC razposlal plan dela za danes iz katerega je izpustil polovico predvidenih novinarjev, kar pomeni, da zanje očitno ne bo dela in da se čistka nadaljuje tudi med novinarji.
Takšna diskriminacija je nedopustna tako s stališča novinarjev in urednikov, ki so nič krivi žrtve ozkih političnih interesov, kot s stališča nekega medija, ki se ga na ta način uničuje.
Ravnanje vodstva RTVS na čelu z generalnim direktorjem Markom Fillijem je toliko bolj nedopustno, ker ima MMC še vedno odgovornega urednika Uroša Urbanijo in Filli omenjene spremembe očitno pelje tudi mimo vseh internih pravil in aktov RTVS.
ZNP bo o politično motiviranih potezah obvestilo mednarodne novinarske organizacije, pristojne organe Evropske unije in državnozborski odbor, zadolžen za vprašanja medijev.

Upravni svet

Igor Kršinar, predsednik ZNP