ZNP protestira zaradi oviranja dela novinarjev na procesu v zadevi Patria! natisni

Združenje novinarjev in publicistov protestira zaradi samovoljne odločitve sodnice Barbare Klajnšek , ki je na včerajšnjem sojenju v zadevi Patria prekinila glavno obravnavo zato, da je akreditiranim novinarjem odvzela prenosne telefone in prenosne računalnike, po katerih so lahko sproti poročali v svoja uredništva oziroma medijske hiše.

Sodnica je s tem novinarjem onemogočila njihovo delo – to je poročanje s tega sodnega procesa, prav tako je problematično, da ne dopušča uporabe sodobnih tehnoloških sredstev, ki jih novinarji uporabljajo že več kot desetletje.

Sodnica Barbara Klajnšek je ravnala nerazumno samovoljno tudi zato, ker so se novinarske hiše v letošnjem poletju z okrajnim in okrožnim sodiščem vendarle dogovorile, da novinarjem v skladu s sodnim redom dopuščajo, da imajo med sodnimi obravnavami prenosne telefone. To sta okrajno in okrožno sodišče storila potem, ko je nekaj časa na tem področju veljala bolj anarhična ureditev - novinarji so najprej v sodnih dvoranah smeli imeti prenosne telefone, potem pa so jim na nekaterih obravnavah posamezni sodniki to lahko tudi prepovedali.

Poudariti je treba, da novinarji v sodni dvorani prenosnih telefonov niso zlorabljali za tonsko ali slikovno snemanje, ampak so preko njih zgolj opravljali svojo poročevalsko funkcijo in s tem v nobenem primeru niso ogrožali ali motili procesa v sodni dvorani.

Medijske hiše oziroma sodni poročevalci so pozitiven dogovor z okrajnim in okrožnim sodiščem dosegli tudi z argumentom, da po več ur sedijo v sodnih dvoranah in so popolnoma izolirani od svojih redakcij. Zato so zaprosili tudi za akreditacije za prenosne telefone, kar je zdaj urejeno.

Združenje novinarjev in publicistov zato ravnanje sodnice Barbare Klajnšek šteje med še eno nerazumno dejanje v sodnem procesu v zadevi Patria še pred začetkom glavne obravnave. To dejanje sodnice Barbare Klajnšek ne prispeva k temu, da bi javnosti verjela v poštenosti in nepristanskost procesa.

Upravni svet

Ljubljana, 13. septembra 2011