ZNP obsoja Jankovićeve grožnje s smrtjo novinarju Elikanu natisni
V Združenju novinarjev in publicistov smo ogorčeni in zaskrbljeni zaradi groženj mlajšega sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića novinarju Financ Jaki Elikanu pred lokalom Čupiterija na Mestnem trgu v Ljubljani. Elikan je skupaj s sodelavci iz Financ spremljal dogajanje v Ljubljani po razglasitvi izidov lokalnih volitev. Ko je pred lokalom Čupiterija srečal Jureta Jankovića, mlajšega sina ljubljanskega župana, je ta svojemu prijatelju rekel: "Daj, ubij tega!" V dogodek se je vmešal ljubljanski župan Zoran Janković, ki je svojega sina opravičeval z vinjenostjo, novinarja pa obtožil provociranja, nato pa ga skupaj s kolegom Urošem Urbasom nagnal iz prizorišča.
Vsaka grožnja novinarju s smrtjo je obsojanja vredna in resna nevarnost za svobodo tiska, še zlasti če je to vpletena družina enega najvplivnejših politikov v državi. Zoran Janković ni samo župan najštevilčnejše slovenske občine, ampak ima velik vpliv na vladne politike in gospodarstvo, poleg tega se pojavlja tudi kot potencialni kandidat za mandatarja prihodnje
slovenske vlade. Zato bi lahko omenjeni incident postavili ob bok dogodkom, ki jih doživljajo ruski novinarji, če kritično poročajo o svojem premierju Vladimirju Putinu.
V Združenju novinarjev in publicistov pričakujemo, da bo policija grožnje s smrtjo novinarju obravnavala z največjo resnostjo ter da preiskave ne bodo ustavile niti morebitne prijateljske večerje med notranjo ministrico in ljubljanskim županom.

Upravni svet
Igor Kršinar, predsednik