ZNP o primeru Meško obvestilo mednarodne organizacije natisni

Izjava ZNP na novinarski konferenci 5. novembra 2009 o odpustitvi odgovornega urednika STA:

Direktor STA Bojan Veselinovič je 3. novembra 2009 odpustil odgovornega urednika Boruta Meška. Znano je tudi, da je Veselinoviča za direktorja STA imenovala vlada Boruta Pahorja, kot je prejšnjo direktorico Alenko Paulin imenovala vlada Janeza Janše. Razlika med ravnanjem sedanje Pahorjeve in prejšnje Janševe vlade ter med Veselinovičem in prejšnjo direktorico STA Alenko Paulin pa je več kot očitna - slednja ni odpustila nobenega redno zaposlenega urednika ali novinarja. Prejšnja odgovorna urednica Nadja Podobnik je ob imenovanju Meška za odgovornega urednika julija 2007 postala celo njegova namestnica, sedanji Pahorjev nameščenec pa je odgovornega urednika z neprepričljivimi krivdnimi razlogi vrgel na cesto in je danes, na dan boja novinarjev proti političnim ali kapitalskim pritiskom, brez socialnega in zdravstvenega varstva.

Premier Borut Pahor pravi, da je to interna stvar STA, v katero se ne on ne vpleta, čeprav je prav njegova vlada imenovala direktorja državne tiskovne agencije in čeprav je kot edini družbenik odgovorna za zakonitost njenega delovanja. Ko se v Italiji zgodi, da direktor javne RAI odpusti novinarja, ki ni po volji premierja Silvia Berlusconija - nekaj podobnega se je sicer že zgodilo - zaradi tega protestirajo vse italijanske novinarske organizacije in ta eksces obsodijo tudi nekatere evropske institucije. Pri nas Društvo novinarjev Slovenije molči in se spreneveda, novinarskemu zastopstvu na STA, ki je podprlo predlog Pahorjevega direktorja o razrešitvi , pa se o hkratni odpustitvi odgovornega urednika, kar je vsebina 4. člena münchenske deklaracije o pravicah novinarjev v takih primerih, ni zdelo vredno niti opredeliti.

V Združenju novinarjev in publicistov smo prepričani, da Slovenija ni nič manj evropska država kot Italija, obe državi sta članici EU in v obeh veljajo evropske pravne norme. V tem smislu je podobno, kot je za italijanske državne medije odgovoren Berlusconi, za slovenske medije v vladni lasti odgovoren Pahor. Podobno kot v evropskem parlamentu razpravljajo o obsodbi Italije zaradi Berlusconijeve krnitve medijske svobode, je potrebno razpravljati tudi o obsodbi Slovenije zaradi Pahorjeve krnitve medijske svobode. Odpustiti urednika s tiskovne agencije v državni lasti pomeni jasno grožnjo preostalim vladi nevšečnim novinarjem na STA, da se bo enako zgodilo tudi njim, če ne bodo izpolnjevali direktiv Pahorjevega direktorja. To  pomeni še več političnih pritiskov, še več cenzure in samocenzure, s tem pa tudi oženje novinarske svobode.

V Sloveniji je medijska svoboda že tako okrnjena, saj tri največje slovenske časopisne hiše lastniško in uredniško obvladujejo prijatelji in somišljeniki Pahorjeve vlade, kmalu pa se bo njegova vladajoča koalicija v celoti polastila še nacionalne RTV. Ali bo po zgledu Berlusconija tudi tam kakšen nameščenec Pahorjeve vladne koalicije "avtonomno" odpustil kakšnega novinarja ali urednika iz domnevno krivdnih razlogov?

Zaradi oženja medijske svobode in pluralnosti se je Združenje novinarjev in publicistov odločilo, da o primeru Meško obvesti mednarodne ustanove: evropski parlament, evropsko komisijo, Svet Evrope, mednarodne novinarske organizacije in organizacije za varstvo človekovih pravic. Obvestili smo tudi nekatera tuja veleposlaništva v Sloveniji. Pričakujemo, da bomo primer Meško, ki je pravzaprav problem pomanjkanja medijske svobode in pluralnosti v Sloveniji, lahko predstavili tudi komisiji za človekove pravice v državnem zboru. Zato pozivamo poslance, da tej problematiki posvetijo javno razpravo, preden bodo to storili njihovi kolegi v evropskem parlamentu.

Predsednik ZNP Igor Kršinar