Izjava v primeru odgovornega urednika STA Boruta Meška natisni

Izjava predsednika ZNP Igorja Kršinarja na tiskovni konferenci 20. oktobra 2009

»Predsednik vlade Borut Pahor je na eni od svojih tiskovnih konferenc pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami pozval novinarje, naj ga v primeru političnih pritiskov katerega koli od predstavnikov njegove vlade ali stranke nemudoma javno obvestimo s tiskovno konferenco. Izpolnjujemo torej njegovo predvolilno obljubo:

Pahorjeva vlada je 26. marca letos za direktorja Slovenske tiskovne agencije, ki je v lasti države, imenovala Bojana Veselinoviča. Ta je direktorsko mesto prevzel 2. aprila. Takoj za tem sledi mobbing oziroma šikaniranje odgovornega urednika Boruta Meška, ki ga je na ta položaj imenovala prejšnja direktorica. V mesecu maju je moral Meško zaradi šikaniranja s strani Veselinoviča na daljši bolniški dopust. Minuli teden, 13. oktobra 2009, je odgovorni urednik STA prejel obvestilo postopku razrešitve in prekinitve delovnega razmerja iz krividnih razlogov, ki pa so v resnici politični.

Če bo Meško izgubil službo, bo zato odgovoren Borut Pahor kot predsednik vlade, ki je na položaj direktorja STA na svoji seji imenovala Veselinoviča. Sprenevedanja ne more biti in tudi ne prelaganja odgovornosti. Za razmere v mediju, ki je v 100-odstotni lasti države in kjer direktorja imenuje vlada neposredno na seji, je odgovorna vlada, za njeno delo pa predsednik vlade. Za šikaniranje podrejenih urednikov in novinarjev, za vsak politični pritisk, za vsako cenzuro člankov na tem mediju, je kriva Pahorjeva vlada in Pahor osebno.

Zatorej predsednika vlade Boruta Pahorja javno obtožujem političnih pritiskov, cenzure, mobbinga in odpuščanja novinarjev, ki niso po meri vladnega nameščenca Bojana Veselinoviča. V danih slovenskih razmerah, ko imamo nepluralen medijski prostor in medije, ki so večinoma v lasti in podpirajo eno politično opcijo, pomeni odpustitev Boruta Meška naslednje sporočilo oblasti novinarjem: kdor ne bo podpiral oblast, se bo znašel na cesti - brez podpore in varstva.«

Hkrati se odzivam tudi na izjavo direktorja STA Bojana Veselinoviča, ki je bila objavljena v več medijih po novinarski konferenci ZNP 20. oktobra 2009, češ da "če bi držala teorija, ki jo je izpeljal predsednik ZNP, bi bila vsaka kadrovska menjava v družbah v državni lasti politična. In tu je temeljni nesporazum..."

Ali je bila temeljni nesporazum tudi peticija zoper politične pritiske in cenzuro iz leta 2007, ki jo je podpisal tudi Bojan Veselinovič, le da je bila uperjena proti prejšnjemu predsedniku vlade Janezu Janši? Podobno kot takrat Janševa vlada je tudi Pahorjeva vlada na svoji seji imenovala direktorja STA, in sicer 26. marca letos. Ni ga torej imenovala skupščina ali nadzorni svet kakega zasebnega podjetja, ampak vlada, saj je država 100-odstotni lastnik tega medija!

Vsaka vlada imenuje na to mesto človeka po svoji meri in verjamem, da je Bojan Veselinovič kot eden od podpisnikov peticije zoper politične pritiske in cenzuro (Janševe vlade) prava izbira Pahorjeve vlade. Razlika med vladnimi nameščenci prejšnje in sedanje vladne garniture pa je vendarle bistvena: prejšnja direktorica Alenka Paulin ni nikogar od redno zaposlenih vrgla iz službe (prekinila delovno razmerje kateremu od urednikov ali novinarjev). Če bo Veselinovič prekinil delovno razmerje iz krivdnih razlogov Borutu Mešku, bo to tudi ena od pomembnih razlik med Janševo in Pahorjevo vlado na medijskem področju. Delavec, ki izgubi službo iz krivdnih razlogov, ne more uveljavljati pravice do nadomestila pri Zavodu za zaposlovanje. Tako hude usode ni doživel niti Veselinovič, ko je bil razrešen z mesta odgovornega urednika Radia Slovenija, saj je prejel celo denarno kompenzacijo zaradi predčasnega izteka mandat. Zato sem izredno razočaran tudi nad izjavo predsednika Društva novinarjev Slovenije Grega Repovža, ki odpuščanje enega od novinarjev na STA vidi kot reševanje težav znotraj tega medija. Ta izjava kaže, da predsednik DNS v resnici ne zagovarja interesov vseh novinarjev, ampak kvečjemu tistih, ki pišejo po volji aktualne vladajoče politične opcije. Repovž ne zagovarja interese novinarja, ki mu grozi izguba delovnega mesta, ampak vlade oziroma vladnega nameščenca, ki ga odpušča. To več kot očitno pomeni, da je DNS v resnici režimsko novinarsko društvo.

______________________________________________________

Že 26. maja letos je Združenje novinarjev in publicistov protestiralo zoper ravnanje direktorja STA Veselinoviča, ki je tik pred evropskimi volitvami s podtikanjem lažnih obdolžitev o kršitvi delovnih obveznosti sprožil postopek, s pomočjo katerega bi odpustil odgovornega urednika Meška.

Odgovornemu uredniku je direktor najprej predlagal, naj razmisli o svojem odstopu, kasneje pa mu je vročil pisno opozorilo o možnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi s krivdnim razlogom, in sicer z navedbo, da naj bi odgovorni urednik kršil pogodbene obveznosti v zvezi z organizacijo spremljanja evropskih volitev.

Že takrat smo opozorili, da sta poslovna funkcija direktorja in odgovornega urednika na STA ločeni in da se direktor ne sme vpletati v pristojnosti odgovornega urednika, da sam avtonomno odloča o načinu izvedbe določenih projektov. Vlada Boruta Pahorja je zagotavljala, da bo spoštovala avtonomijo uredništev. Edini medij, ki ga ima neposredno v lasti in kjer lahko pokaže, koliko se lastnih načel drži, je prav tiskovna agencija.

Poslovni razlogi za ukrepanje direktorja proti odgovornemu uredniku pri spremljanju evropskih volitev so bil nevaren precedens. Direktor namesto, da bi skušal pomagati uredniku pri razreševanju notranjih zagat in konfliktov, je spodbijal njegovo avtoriteto in sam določal vsebino in način dela uredništva.

ZNP je predsednika vlade Boruta Pahorja 26. maja tudi pozvala, naj premisli o razrešitvi direktorja STA Bojana Veselinoviča iz krivdnih razlogov zaradi zlorabe pristojnosti v predvolilnem času, nedopustnih pritiskov na odgovornega urednika STA, s čemer je uprava ogrozila ogroža normalno delo uredništva.