Združenje novinarjev in publicistov
Ločitev novinarskega poklica od strankarskega delovanja po mnenju LA »nevredna polne demokracije« natisni

Ljubljana, 3. julij 2009 - Neomarksistična „Liberalna akademija" (LA) iz Ljubljane, v okviru katere delujejo akademski podporniki strank slovenske tranzicijske levice, se je odzvala na zadevo Muženič. Po mnenju LA „je način prehoda novinarjev v politiko in obratno, kot se izvaja v tem primeru, nedopusten". "Duh sankcij, v katerih nekoga ne spodbujamo k politični participaciji, aktivni ali ne, pa je zanikrn in nevreden polne demokracije," je v izjavi zapisal predsednik LA Darko Štrajn. „Nenadoma" se po njegovem zdi, da imajo novinarke bolj malo ali nič motivov, da bi se kadar koli odločile za politično pot. Muženičeva s svojo kandidaturo na volitvah za evropski parlament na listi LDS po mnenju Štrajna "v politiko pravzaprav sploh ni stopila, ampak je le želela stopiti".

Čeprav se LA načelno „zdi smiselna zakonska ureditev prehoda novinarjev v politiko in obratno" argumentacija LA daje sklepati, da naj zakon velja selektivno - omejitve naj ne veljajo za tiste novinarje, ki se politično udejstvujejo na strani tranzicijske levice.

Glede na dejstvo, da se je Muženičeva odločila za aktivno sodelovanje v politiki, v vodstvu RTVS menijo, da ne more več objektivno zagotoviti spoštovanja načela politične neodvisnosti in avtonomnosti novinarja ter da kot novinarka informativnega programa, ki pokriva dnevne aktualno-politične dogodke, (začasno) ne izpolnjuje več pogojev za nepristransko in objektivno opravljanje svojega dela v uredništvu informativnega programa RTVS.

Kot je znano, omejitve in nezdružljivost političnih in uredniških ali poslovodnih funkcij sicer določata zakon in statut RTV Slovenija. Določilo poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTVS je udejanjeno v 5. členu zakona o RTVS.

Kljub jasnim omejitvam glede strankarskega delovanja tako v etičnem kodeksu poklicnih novinarjev kot tudi v zakonodaji in notranjih predpisih RTV Slovenija, vse kaže, da se članom Liberalne akademije kolca po "dobrih zlatih časih", ko so bile novinarke (in novinarji) tudi čisto uradno "družbeno politične delavke" v službi edino dovoljene komunistične partije. "Polna demokracija" je torej v skladu s pogledi LA v zadevi Muženič lahko le "ljudska demokracija". 

Celotna izjava LA

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.