Združenje novinarjev in publicistov
Je lahko odgovorni urednik vsak? natisni
Ljubljana - Po zadnji raziskavi o branosti, rezultati so bili objavljeni 23.1.2009, bralce izgubljajo vsi veliki slovenski dnevniki. Posebej izstopajoč pa je padec dnevnika Večer, ki je v primerjavi z letom prej izgubil kar 22.000 bralcev, kar je precej več kot vsi drugi veliki dnevniki (Slovenske Novice, Delo, Dnevnik in Finance). Podatki so najverjetneje povezani z eno od najbolj nenavadnih odločitev lastnikov tiska v državi, ki so se odločili, da uredništvo velikega časopisa ne potrebuje vodenja in za odgovornega urednika imenovali kar direktorja Uroša Skuhalo. Direktor ima sicer vso potrebno izobrazbo in kvalifikacije, da bi ga v uredništvu lahko zaposlili kot novinarja pripravnika, zaradi pomanjkanja izkušenj pa že za resornega urednika v resnem časopisu ne bi mogel niti kandidirati. Da takšno pojmovanje pomena vodenja uredništva ne bo brez posledic med uredniki in novinarji, pa tudi med bralci, je bilo pričakovano. V ZNP upamo, da bodo lastniki nerazumno odločitev spremenili prej kot bosta padec branosti in naklade še hujša in bosta prizadeli zaposlene in – ker je časopis tudi pomembna regionalna ustanova – vso Štajersko. Podatki o raziskavi branosti in primerjave so dostopni na spletnem naslovu www.nrb.info.
 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.