Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP ob spremembah statuta Večera natisni

Odločitev lastnikov na skupščini časopisne hiše Večer o spremembi statuta, s katero združujejo funkcijo direktorja in odgovornega urednika, ki pomeni, da bo najpomembnejše uredniške odločitve poslej sprejemal dosedanji direktor Uroš Skuhala, ki nima novinarskih in uredniških izkušenj ali znanj, po oceni Združenja novinarjev in publicistov kaže na nerazumevanje pomena strokovnosti in profesionalnosti pri vodenju uredništev in tudi nerazumevanje odgovornosti do bralcev.

Združenje ne razume interesa lastnikov, da skušajo uničiti ugled in zaupanje, ki ga ekipa novinarjev in urednikov Večera uživa med bralci. Združenje opozarja, da je odločitev lastnikov, ki na ta način že drugič letos razrešujejo odgovornega urednika Tomaža Ranca, primer arbitrarnosti in nepremišljenosti pri odločanju o vodenju časopisa. ZNP poudarja, da je bil Ranc ob soglasju novinarjev nedavno predčasno ponovno imenovan na to funkcijo. Odločitev o odgovornem uredniku je še posebej pomembna, ker so na imenovanje in razrešitev vezane funkcije vseh urednikov, ki jih ta vodi.

Neutemeljene spremembe, za katere ni razumnih razlogov, destabilizirajo novinarske ekipe in škodijo ugledu medija in podjetja.     

Ljubljana, 20. maj 2008

Upravni svet Združenja novinarjev in publicistov

  

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.