Spremembe na Delu in Dnevniku natisni

Potem ko je s položaja odgovornega urednika Dnevnika odstopil Ali Žerdin, je padel še odgovorni urednik Dela Darijan Košir, ki ga je nadzorni svet družbe razrešil 5. marca.

Koširjevo razrešitev je predlagal predsednik uprave Jurij Giacomelli, medtem ko je novinarski kolektiv odgovornega urednika podprl. Tako se je izkazalo, da se tudi nova levosmerna vlada, ki obvladuje največjo slovensko časopisno družbo poživižga na mnenje novinarjev. Delo je namreč v lasti Pivovarne Laško, ta pa je po razlastitvi tajkuna Boška Šrota v večinski lasti Nove ljubljanske banke, ki je v večinski lasti države. Predsednika uprave Dela je nastavila vladajoča politika, konkretno gospodarski minister Matej Lahovnik in njegov strankarski šef Gregor Golobič.

Obračun z Darjanom Koširjem, ki je bil prejšnjemu lastniku Bošku Šrotu zvest do (g)roba, je bil pričakovan. Za odgovornega urednika je bil imenovan junija 2008, ko je Boško Šrot med delovnim kosilom v Pivovarni Union ukazal, da mora Delo podpirati Boruta Pahorja in še naprej rušiti Janeza Janšo. Ker je s tem ukazom odtegnil dotedanjo podporo Gregorju Golobiču, so razrešili prejšnjega odgovornega urednika Janeza Markeša, Delo pa je pred volitvami začelo blatiti ne samo SDS, ampak tudi Zares. V bistvu je vse Delove edicije urejala predsednica upravnega odbora Andrijana Starina Kosem, Darijan Košir pa je bil zgolj njen izvajalec. Tik pred volitvami je v uvodniku pozval bralce, naj glasujejo za spremembe in volijo Pahorja.

Ko je tudi Pahorjeva vlada (na zahtevo Gregorja Golobiča) obrnila hrbet Bošku Šrotu, mu je Košir ostal zvest in ga branil vse do bridkega konca – ne glede na to, kako je v preteklosti zlorabljal Delove edicije za svoje osebne in poslovne interese. Po razrešitvi ASK in imenovanju novega vodstva Dela, se je skušal odkupiti s serijo člankov o aferi Patria, s podobnimi obtožbami brez konkretnih dokazov, kot jih je v finskem dokumentarcu izrekel Magnus Berglund. Domnevno je gradivo dobil iz policije in z blagoslovom notranje ministrice Katarine Kresal, predsednice LDS. Zato nekateri v ozadju spopada na Delu vidijo spopad med Zares in LDS, ne le med Golobičem in ostanki Šrotove ekipe, kar s samo novinarsko avtonomijo nima velike zveze.

Bolj skrivnostno je ozadje odstopa odgovornega urednika Dnevnika Alija Žerdina, ki se je poslovil 10. februarja. Odstopil je že 26. januarja, toda v vmesnem obdobju je razkril pritiske na novinarje Dnevnika, ki so poročali o aferi z bulmastifi. Žerdin je izjavil, da je kmetijsko ministrstvo najelo agencijo, ki je skušala vplivati na novinarje, da o aferi ne bi pisali. Gre za pomembno pričevanje o političnih pritiskih na medije v Slovenije. Kakšni so bili v času njegovega urednikovanja in zaradi katerih se je poslovil, pa Žerdin žal ni povedal.

I. K.