Kazenske ovadbe nekaterih medijev s strani Levice so nedopustne

V Združenju novinarjev in publicistov ostro obsojamo kazenske ovadbe, ki jih je zoper nekatere medije vložila skrajna stranka Levica. Gre za evidentno zlorabo inštituta kazenske ovadbe in poskus zastraševanje medijev, ki opozarjajo na strankina skrajna stališča.

Vsak medij ima pravico, da povzame dokument, ki naj bi se nanašal na posamezno politično stranko, ne da je pri tem deležen groženj in kazenskih ovadb. V kolikor neka stranka meni, da je medij z objavo določenega dokumenta ravnal narobe, lahko zoper njega vloži civilno tožbo zaradi razžalitve, nikakor pa zoper njega ne more vlagati kazenskih ovadb, ki naj bi jih organi pregona obravnavali po službeni dolžnosti, posebej ne kazenskih ovadb zaradi spodbujanja sovraštva. Stranka Levica namreč nikakor ni neka deprivilegirana manjšina, zoper katero bi lahko kdo spodbujal sovraštvo, zato je takšna kazenska ovadba absurdna, poleg tega so mediji, zoper katere je bila vložena, le opravljali svoje delo.

Od tožilstva pričakujemo, da bo vložene kazenske ovadbe zavrglo, zoper Levico in njeno vodstvo pa vložilo kazensko ovadbo lažne ovadbe. V Levici se namreč nedvomno zavedajo, da njihova kazenska ovadba nima potrebne pravne osnove, zato jo je treba jemati kot lažno ovadbo z namenom zlorabe inštituta kazenske ovadbe za zastraševanje.

Zastraševanje medijev s strani nekaterih politikov se sicer v zadnjih dneh stopnjuje tudi v parlamentu. Med drugim se je nedavno žaljivo in mestoma lažnivo o novemu tedniku Domovina izražala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. To je očitno počela, ker ji ni všeč uredniška politika tednika. A to politiki ne daje pravice, da blati in napada delo medijev.

Upravni odbor ZNP, 11. junij 2021

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.