Združenje novinarjev in publicistov
Bi Kresalova utišala Geriča? natisni

Voditelju oddaje in uredniku informativnih programov TV Slovenija Rajku Geriču je predsednica LDS Katarina Kresal, ko je navedel dejstvo, da so se določeni mediji pred volitvami jasno politično opredelili, dejala, da si takšnih izjav na javni televiziji „ne bi smel privoščiti". Oddajo si lahko ogledate na naslovu:

Posnetek oddajo z izjavo predsednice LDS od 61:36 minute dalje na linku: 

www.rtvslo.si/play/ocena-volitev-2008/ava2.20430873

Zamisel, da novinar ali urednik ne sme predstaviti pomembnih in javnosti znanih dejstev, kaže na zaskrbljujočo težnjo po omejevanju javnih razprav o temah, ki se zdijo določenemu politiku ali stranki „neprimerne". Takšno ravnanje ene od vodilne osebnosti t.i. levega trojčka, ki bo najverjetneje sestavil novo vlado, sproža resne dvome o dejanski iskrenosti njihovega zavzemanja za svobodo medijev.

Iz LDS so odgovorili, »da je protest Združenja novinarjev in publicistov proti domnevnemu "cenzorskemu posegu" predsednice LDS povsem neutemeljen. Iz napačno navedenega citata izpeljuje napačne sklepe in predsednici LDS pripisuje stališča, ki so natanko nasprotna tistim, za katera si je tudi v tej oddaji jasno zavzemala...«

Protest Združenja novinarjev in publicistov proti cenzorskemu posegu predsednice LDS v vodenje oddaje

Ljubljana, 3. oktober 2008

Združenje novinarjev in publicistov protestira zoper cenzorski poseg v vodenje oddaje na nacionalni RTV, kakršnega si je v oddaji Ocene volitev 2008, ki je bila dne 29. septembra 2008 predvajana na prvem programu TV Slovenija, privoščila predsednica LDS Katarina Kresal. Voditelju oddaje Rajku Geriču je namreč, ko je navedel dejstvo, da so se določeni mediji pred volitvami jasno politično opredelili, dejala, da si takšnih izjav na javni televiziji „ne bi smel privoščiti".

Gre za nedopusten poseg v avtonomijo voditelja televizijske oddaje. Predsednica ene od političnih strank je skušala odločati o tem, kako naj voditelj vodi oddajo in kakšne vsebine so v njej primerne; pri čemer je - paradoksalno - taista oseba v oddaji vneto zatrjevala, kako naj se politika umakne iz medijev.

Seveda je povsem legitimno, če politik polemizira z navedbami novinarja ali voditelja oddaje, nevzdržno pa je, če mu skuša prepovedati, da bi v javnosti predstavil resnico. To izraža zaskrbljujočo težnjo po omejevanju javnih razprav o temah, ki se zdijo določenemu politiku ali stranki „neprimerne". Takšno ravnanje ene od vodilne osebnosti t.i. levega trojčka, ki bo najverjetneje sestavil novo vlado, sproža resne dvome o dejanski iskrenosti njihovega zavzemanja za svobodo medijev.

druženje novinarjev in publicistov ob tem ocenjuje, da so novinarji in uredniki informativnega programa TV Slovenija svoje delo v času predvolilne kampanje opravili visoko profesionalno in v skladu z z javnim interesom.

Upravni svet

Združenja novinarjev in publicistov

Peter Jančič, predsednik

Odogovor LDS:

 V LDS menimo, da je protest Združenja novinarjev in publicistov proti domnevnemu "cenzorskemu posegu" predsednice LDS povsem neutemeljen. Iz napačno navedenega citata izpeljuje napačne sklepe in predsednici LDS pripisuje stališča, ki so natanko nasprotna tistim, za katera si je tudi v tej oddaji jasno zavzemala. Voditelju oddaje Ocena volitev 2008, ki je dejal, da so se določeni mediji pred volitvami jasno politično opredelili, Katarina Kresal namreč ni rekla, da si takšnih izjav na javni televiziji "ne bi smel privoščiti", temveč: >Vi ste javna televizija. Mislim, da si takih izjav ne morete privoščiti.< Povedala je tudi, da vsak časopis seveda lahko objavi svoje mnenje in da je treba ustvariti pogoje, da lahko uredniki in novinarji delajo brez pritiskov politike in brez pritiskov kapitala. Kar zadeva delo novinarjev in urednikov RTV Slovenija pa želimo opozoriti, da so zavezani poklicnim merilom javne televizije, v katerih med drugim piše, da je temeljna vrednota v vseh programih nepristranskost in da novinar ne sme izrekati svojega osebnega mnenja, ki je lahko posledica enostranskih pogledov na določena vprašanja.

Lep pozdrav!
Petra Škofic

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.