Prioriteta vlade Alenke Bratušek je očitno obračun nad novinarji natisni

Združenje novinarjev in publicistov je zgroženo zaradi kazenskega pregona, ki ga je zoper fotoreporterja Janija Božiča sprožila predsednica vlade Alenka Bratušek. Urednika in ustvarjalca spletnega portala podlupo.net sta danes obiskala policista in mu izročila vabilo na zaslišanje zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil med opravljanjem novinarskega dela v državnem zboru. V združenju smo nad ravnanjem predsednice vlade še posebej ogorčeni, ker je ob izvolitvi za mandatarko pred poslanci zagotovila, da je »konec politike delitev, zaničevanja, žalitev in strahu«. S kazenskim pregonom fotoreporterja Janija Božiča sporoča ravno nasprotno, da se morajo novinarji in fotografi bati njene oblasti. Njen prvi ukrep po prevzemu vlade pa kaže, da njena prioriteta očitno ne bo spopad z gospodarsko krizo v državi, ampak obračun nad mediji, ki niso po njeni volji.

Igor Kršinar, predsednik
Ljubljana, 27. marca 2013

Priča smo najbolj brutalnemu posegu politike v medije do zdaj

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo spremljamo namero vladajoče koalicije, da po postopku, ki je predviden tako rekoč za izredne razmere v državi, zamenja vodstvo RTV Slovenija. Tako brutalnemu političnemu posegu politike v javno RTVS in medije do zdaj še nismo bili priča.

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje

Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.