Združenje novinarjev in publicistov zgroženo nad sodno prepovedjo izdaje revije Reporter Magazin natisni

Pri Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) smo zgroženi nad grobim posegom okrajne sodnice v Ljubljani Mateje Gruškovnjak, ki je prejšnji teden preprečila prodajo že natiskane izdaje revije Reporter Magazin. Ne gre za tednik Reporter, pač pa za posebno tematsko revijo, ki jo izdajatelj, podjetje Reporter Media, izda le nekajkrat na leto. V reviji sta bila tokrat nosilna tema najbogatejša Slovenca Iza in Samo Login, njuna življenjska zgodba, družinsko ozadje, šolanje, podjetništvo. Daljši članek o Loginovih je izrazito pozitiven, v njem ni nikakršnih vsebin, ki bi posegale v njuno intimo, ali v intimo njunih sorodnikov. Na Zahodu, kjer niso izkusili večdesetletne represije nad svobodo izražanja, je nekaj najbolj običajnega, da mediji predstavijo celovite zgodbe o najbogatejših posameznikih in njihovem družinskem ozadju. Vsaj v zadnjih dveh desetletjih je postalo to nekaj običajnega tudi v Sloveniji. Gre namreč za javne osebe, pri čemer velja izpostaviti, da zakonca Login tudi sama nastopata v medijih.

Nezaslišano je, da je sodnica Gruškovnjakova na predlog najbogatejših Slovencev prepovedala izdajo revije Reporter Magazin, ne da bi se sploh seznanila z vsebino članka!? Kot je zapisala v svoji odredbi, »je bil sklep o zavarovanju (prepovedi izdaje) izdan le na podlagi podatkov, ki jih je posredoval upnik (Loginova) v predlogu za zavarovanje, in sodišče resničnosti njihove vsebine ni preverilo.« Sodnica je torej s svojo odredbo postavila standard, ki po 27. letih od prvih demokratičnih volitev v Sloveniji znova ukinja svobodo izražanja. Pljunila je na 39. člen ustave, ki to svobodo, katere del je tudi svoboda tiska, zagotavlja. Tako hudega posega v to ustavno pravico, brez katere ni demokratične družbe, ne pomnimo že 30 let. V nekdanjem totalitarnem režimu so »neprimerne« članke ali časnike pred objavo ustavljali vodilni partijci oziroma njihovi politkomisarji, zdaj se je v vlogo cenzorja postavilo kar sodišče. A z bistveno razliko: politkomisarji so se za zaplembo revij odločili šele, ko so pred tem članke prebrali in so se jim zdeli neprimerni. V tokratnem primeru pa je bil dovolj že sam predlog zakoncev Login, pri čemer z vsebino nista bila seznanjena niti onadva!

Sodnica je podjetju Reporter  Media zagrozila z drastično kaznijo »za primer kršitve«, torej objave že natiskane, a potem prepovedane revije. Denarna kazen je sto tisoč evrov, seštevek kazni pa je določila kar pri milijonu evrov.

Združenje novinarjev in publicistov poziva sodišče, naj preneha z nezaslišanim ukrepom cenzure medija in nemudoma spet vzpostavi ustavno normo svobode izražanja.

Upravni odbor ZNP, 11. 12. 2017