Združenje novinarjev in publicistov
ZNP zavrača tudi drugi osnutek zakona o medijih

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) z zaskrbljenostjo ugotavlja, da  tudi drugi osnutek zakona o medijih, ki ga je ministrstvo za kulturo 17. novembra objavilo na svoji spletni strani, vsebuje možnost, da inšpektor prepove delovanje posameznega medija. Člena, ki je govoril o omenjeni prepovedi, sicer v drugem osnutku zakona ni več, je pa možnost prepovedi v zakon pripeljana skozi stranska vrata.  Drugi odstavek 101. člena osnutka namreč določa, da ima inšpektor v primeru ugotovitve kršitve zakona pravico in dolžnost, odrediti ukrepe, ki so v skladu z zakonom, ki ureja inšpekcijski nadzor. Med temi zakon o inšpekcijskem nadzoru v svojem 34. in 35. členu predvideva tudi možnost, da inšpektor pravni osebi prepove opravljanje dejavnosti in odredi zapečatenje prostorov, v katerih opravlja dejavnost. V primeru, da bi torej nek medij kršil 6. člen osnutka zakona, ki prepoveduje izzivanje narodnega, rasnega, verskega, spolnega ali drugega sovraštva in nestrpnosti, bi lahko torej inšpektor na podlagi svoje subjektivne presoje mediju prepovedal opravljanje dejavnosti. To pa je ureditev, ki jo je v javni razpravi o prvem osnutku zakona obsodila večina novinarske in pravne strokovne javnosti in spominja na zloglasni verbalni delikt iz časa jugoslovanske zakonodaje. 

Povsem napačne se združenju zdijo določbe, ki govorijo o preprečevanju koncentracije, saj so povsem nejasne in ne vsebujejo niti osnovnih meril, v katerih primerih pride do koncentracije. Prav tako bo velik vpliv na to, kdaj pride do koncentracije imel svet za medije, ki ga bo imenoval DZ, torej politika. Na ta način bo v praksi prihajajo do številnih različnih subjektivnih (tudi političnih) razlag in anomalij. V ZNP smo zato mnenja, da bi bilo bolje, da glede koncentracije v veljavi z ostanejo določbe zdajšnjega zakona, ki se jih lahko po potrebi nekoliko dopolni ali popravi.
Združenje tudi nasprotuje določbam, po katerih lastnik medijev ne more spremeniti vsebinske zasnove, če se proti temu izreče 75 oziroma 65 odstotkov pri glasovanju navzočih članov uredništva. Takšne določbe so v nasprotju z ustavo in jih ne poznajo nikjer v demokratičnem svetu. Enako velja za določbo, po kateri morajo mediji opredeliti svojo vrednotno usmeritev, in pa določbo, po kateri ni mogoče imenovati oziroma razrešiti odgovornega urednika, če temu nasprotuje 75 oziroma 65 odstotkov novinarjev, ki so glasovali.
ZNP tudi zavrača birokratsko določilo, da mora izdajatelj medija vsako leto do konca februarja ministrstvu pisno sporočati, da so podatki iz razvida medijev točni, sicer mu grozi globa, ki bi pomenila konec izhajanja medija. Spornih zadev je v zakonu še več, zato menimo, da bi bilo bolje, če se tudi ta osnutek umakne iz javne razprave in naredi nov premislek o spremembah medijskega zakona.
Združenje sicer pozdravlja osnutek v delu, ko na novo opredeljuje pravico do popravka in odgovora, pri čemer še vedno obstaja nevarnost, da bi nekdo hotel objaviti popravek kar na naslovnici tiskanega medija. Podpira pa tudi odločitev, da v osnutku ne bo t.i. novinarske zbornice, ki bi po predlogu Sindikata novinarjev Slovenije odločala o podelitvi licenc novinarjem, in ji je ZNP v času javne razprave odločno nasprotoval.

Združenje novinarjev in publicistov
Upravni svet
Igor Kršinar, predsednik združenja

Ljubljana, 24. novembra 2010.

 
facebook

twitter

Aktualno

Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
Kazenski pregon zoper novinarja Kršinarja

Vabimo vas k spremljanju kazenskega postopka zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja in fotografa Primoža Lavreta zaradi domnevne razžalitve nekdanjega načelnika jugoslovanske Udbe Silva Gorenca. Predobravnavni narok v zadevi bo potekal v četrtek, 13. novembra, ob 12.30 uri na okrožnem sodišču v Ljubljani, kar je natanko mesec dni potem, ko sta se morala novinar in fotograf zaradi podobnega postopka zglasiti na sodišču na pobudo zasebnega tožilca, nekdanjega načelnika slovenske Udbe Janeza Zemljariča.

Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.