Združenje novinarjev in publicistov
Odstop predsednika Združenja novinarjev in publicistov

Ljubljana, 6.6.2009 - Kot predsednik združenja novinarjev in publicistov odstopam s položaja, ker je bila v imenu Upravnega sveta, ki ga predsednik vodi,  javnosti posredovana izjava o primeru Ultra, ki s predsednikom združenja ni bila usklajena, o kateri ni bilo korektnega glasovanja in je kot predsednik združenja javnosti tudi nisem poslal.

Ker menim, da je ravnanje mimo predsednika, ko je ta dosegljiv nedopustno, odstopam s funkcije.

Peter Jančič

________________________________________ 

Po poročanju STA:

Predsednik ZNP Jančič odstopil

Ljubljana, 8. junija 2009 - Predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Peter Jančič je v soboto odstopil s položaja. Kot razlog za odstop je navedel, da je bila v imenu upravnega sveta javnosti posredovana izjava o primeru Ultra, ki z njim "ni bila usklajena, o kateri ni bilo korektnega glasovanja in ki je kot predsednik združenja javnosti tudi nisem poslal".

Jančič je na spletni strani združenja še ocenil, "da je ravnanje mimo predsednika, ko je ta dosegljiv, nedopustno". Ob tem je Jančič za STA izpostavil, da je bilo pri objavi poziva ZNP vprašljiv predvsem čas objave poziva dan pred koncem predvolilne kampanje. Po drugi strani pa je dosedanji predsednik ZNP opozoril na "težko delo", ki so ga opravili novinarji TV Slovenija, ki so tudi objavili ustrezen odgovor. "Nikakor nisem kritičen do tega, kar so kolegi na televiziji naredili in tudi mislim, da ni prav, da se novinarje tako hitro javno ozmerja," je dodal Jančič. Kot je za STA dejal podpredsednik ZNP Nenad Glücks, "ni šlo za ravnanje mimo predsednika, ker je bil seznanjen s to izjavo, ko je bila še v usklajevanju". Po statutu združenja upravni svet, ki ga poleg Jančiča in Glücksa sestavljajo še tajnik Borut Meško, Matej Makarovič in Zlata Krašovec, odloča z večino glasov, ne s konsenzom, pojasnjuje Glücks.

Ob tem je zatrdil, da se je z izjavo o primeru Ultra, o kateri so se ustno in po elektronski pošti usklajevali sredi preteklega tedna, strinjala večina članov.
Na očitke o neprimernosti časa objave izjave Glücks odgovarja, da se niso nič ozirali na to, kdaj so volitve. Po njegovem mnenju bi bilo sicer bolje, da bi izjavo podali "že malo prej, takoj ko je bil narejen politični napad na urednico in novinarja Televizije Slovenija".

Glücks je ob tem še pojasnil, da je kot podpredsednik hkrati tudi namestnik predsednika in bo tako do izvolitve novega predsednika na občnem zboru opravljal predsedniško funkcijo.

Kot je znano, je ZNP v petek predsedniku Zaresa Gregorju Golobiču očitalo nedopusten napad na novinarja Mateja Hlebša in urednico TV Slovenija Rosvito Pesek. Kot so tedaj navedli, je Golobič novinarja in urednico napadel v izjavi za javnost 29. maja, potem ko je TV Slovenija poročala o kreditih, ki jih je odobrila NLB za potrebe podjetja Ultra.

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.