Združenje novinarjev in publicistov
Nezakonito šikaniranje novinarja Silvestra Šurle natisni

English: Illegal bashing of journalist Silvester Šurla 

Združenje novinarjev in publicistov opozarja, da je odločitev uprave časopisne hiše Delo o premestitvi izvršnega urednika Silvestra Šurle iz uredništva Maga v uredništvo brezplačnika Total tedna jasna in nesporna kršitev novinarjevih pravic in delovno pravne zakonodaje, ki terja, da mora delodajalec obvestiti uredništvo in se posvetovati z uredništvom pred premestitvijo delavca (münchenska deklaracija o pravicah novinarjev). Hkrati bi mu po zakonu moral delodajalec izrecno ponuditi novo pogodbo o zaposlitvi, saj ima drug tednik tudi drugačno programsko zasnovo. Ravnanje delodajalca je evidentna kršitev zakona o medijih.

Združenje novinarjev in publicistov opozarja, da gre za primer nezakonitega šikaniranja novinarja, ker ni bil pripravljen ravnati neprofesionalno in nepošteno do bralcev revije, ki jo je vodil, in je zato najprej izgubil položaj urednika, ki vodi ekipo, na koncu pa je bil naglo in v nasprotju z zakonodajo in mednarodnimi deklaracijami o pravicah novinarjev prerazporejen v drugo uredništvo.

Združenje opozarja, da münchenska deklaracija, ki zavezuje vse novinarje in urednike, določa, da morajo novinarji spoštovati resnico in pravico občinstva, da jo izve, ne glede na vse možne posledice zanje in da so novinarji dolžni braniti svobodo informiranja, komentiranja in kritike. Deklaracija posebej opozarja, da je odgovornost novinarja do javnosti pred odgovornostjo do delodajalca ali oblasti.

Nekorekten odnos do uspešnega urednika in nespoštljivo zaničevanje novinarja, ki ga kažeta nov urednik Veso Stojanov in njegova namestnica Mateja Babič s tem, ko ne branita njegovih temeljnih pravic, je slab znak za celotno novinarsko skupnost.
Zakon o medijih izrecno določa, da se: “Novinarju ne sme odpovedati delovnega razmerja ali prekiniti sklenjene pogodbe z njim, zmanjšati plače, spremeniti statusa v uredništvu ali kako drugače poslabšati njegovega položaja zaradi izražanja mnenj in stališč, ki so v skladu s programsko zasnovo ter s profesionalnimi pravili, merili in standardi.”

Združenje opozarja, da podatki o povišani prodani nakladi in branosti nesporno kažejo na uspešnost vodenja Silvestra Šurle in zaupanju javnosti, ki ga je užival. Uprava ne navaja, kje in kako bi naj Šurla ravnal v neskladju s programsko zasnovo Maga ali profesionalnimi pravili, kar bi lahko edino utemeljilo prerazporeditev.

Združenje opozarja tudi na določbo aneksa k kolektivni pogodbi za novinarje o pravicah novinarjev (münchenska deklaracija), ki določa, da “mora biti uredništvo obveščeno o vsaki pomembni odločitvi, ki bi utegnila vplivati na življenje podjetja. Pred končno odločitvijo o vsakem ukrepu, ki zadeva sestavo uredništva (zaposlovanje, odpuščanje, premeščanje ali napredovanje zaposlenih), se mora delodajalec najmanj posvetovati z njim.” Pri premestitvi Šurle iz uredništva ni bilo nikakršnega obveščanja ali posvetovanja.

Upravni svet Združenja novinarjev in publicistov:
Peter Jančič, Igor Kršinar, Matej Makarovič, Borut Meško, Vladimir Vodušek


 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.