Združenje novinarjev in publicistov
Izjava ZNP ob razpravi o peticiji 571 novinarjev v DZ natisni
Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) pred razpravo odbora za kulturo o peticiji 571 novinarjev opozarja, da je poziv skupine novinarjev, ki so med kampanjo pred predsedniškimi volitvami obtožili premierja posegov na področje tiska in o tem zahtevali razpravo, skrajno sporen, če bo interpretiran v smislu zahteve, naj politiki posegajo na področje urejanja medijev.

Pomisleki, ki so zapisani v peticiji, se nanašajo na problem lastninjenja in profesionalnosti ravnanja v novinarski skupnosti. Ob tem je treba opozoriti, da so zagate, ki so posledica lastninjenja v času tranzicije, povzročili politiki, tako z leve kot desne.

Razprava o monopolih in o pluralnosti na trgu tiska in medijev, je koristna in za Združenje novinarjev in publicistov tudi sprejemljiva. V vprašanja profesionalnosti ravnanja urednikov in novinarjev, ki jih peticija tudi odpira, pa se politiki ne smejo vpletati.

Konflikti na tem področju bi se morali razreševati v okviru novinarske skupnosti (denimo na častnem razsodišču) in v medijih samih, a tega obstoječe novinarske organizacije in novinarji, ki z omenjeno peticijo zahtevajo posredovanje politike, niso niti poskusili. Če poskušajo za vlogo, ki je niso opravili sami, pooblastiti mednarodno ali domačo politiko, je to nesprejemljivo, neprofesionalno in s stališča medijske svobode tudi nevarno.

Združenje novinarjev in publicistov opozarja, da je zahteva, naj o vsebini peticije razpravljajo politiki tudi v nasprotju s stališčem mednarodne novinarske federacije IFJ, ki pravi: "Ko gre za profesijo, bo novinar - upoštevaje zakonodajo - spoštoval sodbe poklicnih kolegov in zavrnil vmešavanje vlade in drugih."

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.