Združenje novinarjev in publicistov
Poziv k spoštovanju profesionalnih novinarskih standardov na RTVS natisni

Pri Združenju novinarjev in publicistov ocenjujemo, da je bil zapis predsednika SDS Janeza Janše na twitterju zoper dve novinarki RTV Slovenija žaljiv in popolnoma nesprejemljiv. Od vseh politikov pričakujemo dostojno raven komunikacije.

Hkrati opozarjamo na spornost prispevka novinarke TV Slovenija Eugenije Carl, v katerem je nekatere vidne člane SDS povezala s skrajnimi nestrpnimi ideologijami in gibanji zgolj na podlagi članstva v neki skupini na facebooku, o katerem, kot so zatrdili, sploh niso vedeli. Kot je znano, lahko posameznika v določeno skupino na facebooku včlani tretja oseba, ne da bi dal za to soglasje oziroma sploh vedel za to. Tega novinarka v prispevku ni izrecno pojasnila, ena od omenjenih članic SDS je tudi poudarila, da obsoja vsakršno obujanje totalitarnih sistemov. Na javni televiziji so pri obravnavi problema nestrpnosti ter sovražnih ideologij izpostavili »razpihovanje sovraštva do levičarskih in narodnoosvobodilnih gibanj«, pri čemer so zavestno zamolčali, da je v Sloveniji daleč najbolj zaskrbljujoč pojav množičnega čaščenja zločinskega komunizma z njegovim simbolom rdečo zvezdo. Na Slovenskem so skrajno desničarska gibanja marginalna, medtem ko je skrajna levica s krvavim simbolom rdečo zvezdo zastopana celo v parlamentu po stranki Združena levica, to sovražno nestrpno ideologijo pa tolerira ali celo podpira tudi vrsta dominantnih medijev.

Ugotavljamo, da sta šli TV Slovenija in novinarka Carlova s prirejeno obravnavo pojavov sovražnih ideologij daleč pod nivo profesionalnega novinarstva, katerega standarde bi morala še posebej uresničevati javna televizija. Žal to ni osamljen primer, spomnimo na nedavno neresnično izjavo novinarke TV Slovenija Jelene Aščić v zvezi s predsednikom največje opozicijske stranke SDS, češ da s predlogom ustanovitve nacionalne garde snuje svojo vojsko. Varuh pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Lado Ambrožič je opozoril, da je Aščićeva s tem kršila temeljna poklicna merila.

Pri Združenju novinarjev in publicistov pozivamo vodstvo RTV Slovenija, TV Slovenija in posebej uredništvo informativnega programa TV Slovenija, da pri delu novinarjev javne televizije zagotovi osnovne profesionalne novinarske standarde. Navsezadnje delovanje RTV Slovenija z vsakomesečnimi prispevki plačujejo davkoplačevalci in ti tudi upravičeno pričakujejo nepristransko, verodostojno in celovito obravnavo relevantnih tem.

Upravni odbor ZNP (23. 3. 2016)

 
facebook

twitter

Aktualno

Stališče ZNP o popravkih medijske zakonodaje


Stališče in predlogi Združenja novinarjev in publicistov o treh predlogih novel, ki jih je v javno obravnavo dalo ministrstvo za kulturo.

Preberite več ...
 
Vabilo

Vabljeni k ogledu pogovorov s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, ki jih bo v živo prenašal www.euportal.siPogovori bodo potekali v torek, 2. 2., med 15.30 in 17.30, in v sredo, 3. 2.,  med 17.00 in 18.30.

 
Gregor Knafeljc, stara zgodba
Mnogi novinarji glasno protestirajo, ker je novi odgovorni urednik tiskovni predstavnik podjetja brez ene same izkušnje iz novinarstva. Seveda je to sprenevedanje. V slovenskem medijskem prostoru je bilo podobnih nastavitev s strani kapitala (beri: politike) že nič koliko. Tu izkušnja manj ali več ni pomenila praktično nič. Še več, mnogi izkušeni novinarji in uredniki, ki so postali odgovorni uredniki, so bili povsem nesposobni. Da je to res vidimo njihove rezultate - naklade in branosti so zaradi nesposobnega vodenja tako padle, da se nekateri mediji ne bodo nikoli več pobrali. Mnogi zato životarijo in odpuščajo, nekateri pa bodo celo povsem propadli.
Preberite več ...
 
© 2007 Združenje novinarjev in publicistov.
Izdelava spletne strani: Alteralis, Matej Puntar s.p.
Vaš brskalnik ne podpira CSS-a.