Častno razsodišče
Vabilo na dogodek Informacijske pisarne EP IN ZNP natisni

VABILO

vljudno vabljeni na okroglo mizo »Pluralnost medijev pri poročanju o evropskih temah«, ki bo potekala v petek, 20. oktobra 2017, od 9.00 do 10.30 ure v Hiši EU na Dunajski cesti 20 v Ljubljani.

Dogodek organizirata Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani in Združenje novinarjev in publicistov (ZNP).

Na njem bodo kot razpravljavci sodelovali:

· Ivo Jevnikar, nekdanji glavni urednik slovenskega radijskega in televizijskega informativnega uredništva RAI v Trstu

·Tino Mamić, predsednik ZNP

·red. prof. dr. Matevž Tomšič, profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije

·Peter Jančič, nekdanji odgovorni urednik Dela in urednik Spletnega časopisa

· svojo udeležbo v razpravi sta za zdaj potrdila tudi evropski poslanec Franc Bogovič (EPP) in evropska poslanka Tanja Fajon (S&D)

Razpravo bo povezovala mag. Irena Zagajšek iz Društva za raziskovanje evropskih integracij.

Vabljeni!

image1image

Podeljena Častna Meškova priznanja za leto 2016 natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je sinoči, 1. marca 2017, podelilo Častna priznanja Boruta Meška za leto 2016. Priznanja so prejeli: dr. Boris Pahor (za življenjski prispevek pri uveljavljanju svobode govora, demokracije in narodne zavesti), dr. Valentin Areh (za izstopajoče dosežke na področju dokumentarnega filma) in Martin Brecelj (za pomemben prispevek pri razkrivanju slovenske polpretekle zgodovine).

Borisu Pahorju je bilo priznanje podeljeno na domu v Trstu, 23. februarja 2017.

ZNP protestira proti zlorabi tožilstva za pregon novinarja natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro protestira zoper preiskavo, ki jo zoper novinarja in urednika Bojana Požarja vodi Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri Specializiranem državnem tožilstvu RS. Požar je namreč te dni kot osumljenec prejel vabilo na zaslišanje na omenjenem oddelku, ki ga je objavil na Twitterju. Osumljen je izdaje tajnih podatkov Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova), žaljive obdolžitve nekdanjega direktorja Sove Sebastjana Selana in žaljive obdolžitve takrat zaposlenega na Sovi Sandija Bonace. Omenjena kazniva dejanja naj bi storil, ker je 3. maja 2013 na www.pozareport.si objavil članek z naslovom »Dokazi o prisluhih Sove. Agenti beležili vse živo, celo besedico fu...i?!«, ki je govoril o tem, da je Sova pred parlamentarnimi volitvami leta 2011 prisluškovala nekaterim politikom in znanim Slovencem.

Poziv k spoštovanju profesionalnih novinarskih standardov na RTVS natisni

Pri Združenju novinarjev in publicistov ocenjujemo, da je bil zapis predsednika SDS Janeza Janše na twitterju zoper dve novinarki RTV Slovenija žaljiv in popolnoma nesprejemljiv. Od vseh politikov pričakujemo dostojno raven komunikacije.

ZNP na novinarski konferenci predstavil predloge za spremembo kazenske zakonodaje natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je na novinarski konferenci, 24. 2. 2015, predstavilo svoj predlog sprememb kazenskega zakonika. ZNP predlaga, da se iz kazenskega zakonika izključi možnost kazenskega pregona novinarjev zaradi njihovega novinarskega dela. Predlaga tudi, da ne bi bil več mogoč kazenski pregon za kazniva dejanja zoper čast in dobro ime.

Avtor slike: Matic Štojs (spletna stran Demokracije)

Član upravnega odbora ZNP Igor Kršinar je dejal, da kazenska grožnja novinarjem ni sprejemljiva z vidika možnih pritiskov na ustavno pravico svobode govora, tiska in drugih oblik javnega obveščanja. Spomnil je, da so v takšnih primerih možne zasebne odškodninske tožbe in da so tovrstno dekriminalizacijo že sprejeli v nekaterih drugih državah EU, na primer v Veliki Britaniji in na Irskem.