ZNP poziva RTVS in STA k uporabi enakih meril pri poročanju o pregonih novinarjev natisni

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) poziva medijski hiši RTV Slovenija in Slovensko tiskovno agencijo, da zagotovita enakovredno poročanje o sodnih pregonih vseh novinarjev. Takšno ravnanje od njiju zahteva novinarski kodeks in dejstvo, da gre za javna medija, ki se financirata pretežno iz javnih sredstev. RTVS pa je zavezana tudi k programskim standardom, ki jih je sprejel Programski svet RTVS.

Da RTVS in STA pri poročanju o pregonih novinarjev uporabljata različna merila, sta pokazala zadnja javno izpostavljena pregona zoper novinarko Dela Anuško Delić, ki jo zaradi izdaje tajnih podatkov preganja tožilstvo, in sodni pregon zoper novinarja Reporterja Igorja Kršinarja, ki ga zaradi pisanja o zločinih nekdanje Službe državne varnosti preganja nekdanji načelnik te službe Janez Zemljarič. Medtem ko sta oba medija o primeru Delićeve poročala obširno, v primeru Kršinarja ni bilo tako.

TV Slovenija o primeru Kršinar v ponedeljek praktično ni poročala, enako Radio Slovenija, medtem ko sta primeru Delićeve namenila več prispevkov v vseh svojih informativnih oddajah. Radio Slovenija je o primeru Delićeve in pregonu novinarjev v sredo pripravil tudi oddajo Studio ob 17h, v katero je bila tudi povabljena, ne pa tudi Kršinar. RTVS je pri tem povsem ignorirala tudi ZNP, kar ni bilo prvič. Direktor Miha Lampreht pa je pritožbo ZNP takoj zavrnil, češ da povsem zaupa urednikom. Zato pozivamo Programski svet, da zagotovi upoštevanje programskih standardov in se konkretno opredeli do pritožbe.

STA je denimo sodni narok v zadevi Delićeve napovedala v svojem dnevnem napovedniku, ki ga za načrtovanje dela uporabljajo druge medijske hiše, medtem ko je narok v zadevi Kršinar zamolčala, čeprav je bila o njem pravočasno obveščena. Narok s sojenja Deličeve je tudi novinarsko pokrila in ga opremila s tonskimi izjavami in fotografijami, medtem ko je o naroku zoper Kršinarja naredila le vest po telefonu.

V ZNP proti takšnim različnim merilom, ki ga imata pri poročanju   o posameznih pregonih novinarjev RTVS in STA, protestiramo. Oba primera sta namreč po teži in pomembnosti dokaj podobna. Pri Delićevi gre za nedopusten pregon novinarke s strani tožilstva, pri Kršinarju pa za nedopusten pregon s strani prvega moža nekdanje SDV, državnega organa, ki je nekoč množično kršil človekove pravice.

Ob tem podarjamo, da protest ne pomeni, da se ZNP strinja s pregonom Delićeve – tega je ZNP obsodil že v svojem letnem poročilo o svobodi medijev v Sloveniji http://www.znp.si/component/content/article/1-glavne-novice/338-porocilo-o-svobodi-tiska-v-sloveniji-v-letu-2013 - pač pa pomeni zahtevo, da oba javna medija o vseh primerih pregonov novinarjev poročata z enakimi merili.

Upravni odbor ZNP